Какво означава азиатски хендикап и кои са видовете му?

Омръзнаха ли ви тройните знаци и трудно предвидимите футболни мачове?! Е, имаме добра новина за вас и тя се казва азиатски хендикап. Един от най-проспериращите маркети в сайтовете за залози, който се явява удачен заместител на европейския еквивалент. Дори нещо повече, улеснява в пъти залагащите и им гарантира по-лесно разгадаване на крайния изход. Нека разгледаме кои са отделните видове азиатски хендикап и да направим кратко резюме на всеки един от тях.

Как се използва азиатския хендикап?

Името му говори достатъчно за произхода и в кои региони се използва най-често. Източните букмейкъри създадоха ултимативен пазар, който имаше за цел да насърчи местните залагащи в използването на техните услуги. Тази прищявка обаче се оказа иновативен вариант за залагане, която бързо се пренесе и в европейските компании. Все повече къщи добавят опцията към своите тиражи, като разработват алтернативни варианти за по-нетрадиционни събития. Отчитаме значителен ръст на азиатските хендикапи за корнери и картони, а голлиниите се превърнаха в неизменна част от програмите на букмейкърите.

Използването на маркета на пръв поглед изглежда сложно, но след като добиете представа за функционирането му, всичко ще си дойде на мястото. Дори сме убедени, че ще забравите за стандартния хендикап и голяма част от залозите ви ще съдържат това интересно предложение. Тук ви се налага избиране на една от общо две опции, което е страхотно за любителите на футбола. Знаем колко често хиксовете объркват нашите фишове, затова е добре да се подсигурим.

Ако трябва да съпоставим двата вида хендикап, разликите ще се коренят в появата на “сплитове”. Това са разделителни частици, които биват четвъртини или половини. В европейския хендикап подобни опции не се срещат, а целта на залагащите е да предвидят изхода на двубоя спрямо единицата фиктивна преднина. И при азиатците има закръглени линии, но чара на този хендикап се дължи основно на отделните мини частици. Вашата задача е да определите фаворита и аутсайдера в срещата и спрямо очаквания развой да се подсигурите със съответната безрискова линия. Освен че избирате измежду две опции, получавате предимство и в броя на вариантите. Дори някои от тях ще ви удостоят с частично възвръщане на загубени залози, а други ще ви поощрят с печеливши половинки.

Азиатски хендикап таблица

Азиатски хендикап таблица

Видове азиатски хендикап

Видове залози азитаски хендикап

По-горе упоменахме някои от видовете – цели, четвъртини и половинки, но нека в действителност разгледаме употребата им. Кръглите линии донякъде са еднакви със стандартния хендикап. Спрямо избраната опция трябва да предвидите изхода на срещата. Ако заложите със знак 1 на маркета а.х. (-1), това означава, че очаквате победа за домакина с две или повече попадения, съответно (+1) дава преимущество на аутсайдера в мача. Победа с един гол обаче, ще ви върне залога. Ето това е предимството на азиатския пред европейския хендикап. Дори да не уцелите правилния изход, ако сте близо, ще получите прилична възвръщаемост.

Половинките са единствения вид хендикап, който гарантира две възможни ситуации на вашия талон – или печелите, или губите. Тук няма нито процентова възвръщаемост, нито свеждане на загубите. Например, азиатският хендикап (-1.5) се равнява изцяло на европейския (-1). И в двата случая трябва да разгадаете дали фаворита ще победи с убедителна разлика, или аутсайдера ще стигне до минимално поражение. Ако трябва да изтъкнем някакво различие, това ще са коефициентите в букмейкърските къщи. Несъмнено азиатския вариант е придружен от по-високи ставки, а в някои компании маржина достига няколко десети.

Четвъртинките са доста интересна опция, поради възможността за частична печалба или ограничаване на пораженията. Точно така, “сплит” хендикапа ще ви подсигури при трудно предвидими събития. Например, доверили сте се на домакина и сте избрали линията (-0.75), то при успех с два гола печелите цялата сума, а при минимален успех само 50% от нетната печалба. Половинките, завършващи на 0,25, донякъде имат сходна функция, но при тях губите половината от залога си, ако срещата не се развие в очакваното русло. Разбира се, при равен или загуба на избрания от вас отбор, губите цялата стойност на поставения облог.

Азиатският хендикап е един сложен маркет, но същевременно ви носи по-голямо спокойствие при прогнозирането на мачовете. Ограничавате опциите до 2, а и в определени неизгодни ситуации възвръщате напълно или частично залозите си. Всеки лицензиран букмейкър включва този тип залози в платформата си, като най-приемливи изглеждат предложенията на bet365. Английската компания предлага също така мащабна бройка на гол линиите, а наскоро добави и хендикапи при игра на корнери и картони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *